Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Εξαιρετικά δυσμενείς οι συνθήκες για τους μετανάστες στα κρατητήρια του «Ελ. Βενιζέλος»

11/5/2010


Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στα κρατητήρια του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τους περίπου 300 μετανάστες χωρίς έγγραφα και αιτούντες άσυλο που κρατούνται εκεί. Συνωστισμένοι μέσα σε εξαιρετικά μικρούς θαλάμους χωρίς εξαερισμό και δυνατότητα προαυλισμού, χωρίς πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ενημέρωσης για νομικά θέματα, παραμένουν κρατούμενοι στους χώρους αυτούς για ένα χρονικό διάστημα που μπορεί να ξεπεράσει και τις 40 μέρες.

Ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) που επισκέφτηκε το αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου την Παρασκευή 30 Απριλίου, κατέγραψε τις ιατρικές και ανθρωπιστικές ανάγκες των μεταναστών και διένειμε κάποια βασικά είδη προσωπικής υγιεινής. Οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής που αντίκρισε η ομάδα μέσα στα κρατητήρια ήταν εξαιρετικά δυσμενείς για τους μετανάστες.

Την ημέρα της επίσκεψης της ομάδας των ΓΧΣ, βρίσκονταν στα κρατητήρια περίπου 300 άτομα, μεταξύ αυτών 21 παιδιά από 3 έως 12 ετών και τέσσερα βρέφη, καθώς και δύο έγκυες γυναίκες. Σε έναν από τους χώρους κράτησης που αποτελείται από εννέα κελιά, το καθένα χωρητικότητας τριών ατόμων, βρίσκονταν συνολικά 130 άνδρες οι οποίοι βρίσκονταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο λόγω της έλλειψης χώρου. Αναγκάζονταν να κοιμούνται σε κουβέρτες στο πάτωμα, εάν και εφόσον υπήρχε επαρκής χώρος για να ξαπλώσουν, ενώ δεν είχαν άμεση πρόσβαση στις δύο τουαλέτες και ντους, που υπάρχουν στο χώρο και που μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο δύο φορές την ημέρα.

Σε δύο άλλους χώρους του αστυνομικού τμήματος, όπου κρατούνται οι αιτούντες άσυλο, οι υπό απέλαση μετανάστες και οι οικογένειες με τα παιδιά, οι συνθήκες ήταν εξίσου δύσκολες για τους κρατούμενους. Ειδικά στο μεγαλύτερο χώρο που χρησιμοποιείται για τις οικογένειες η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα αποπνικτική, καθώς στα τρία δωμάτια χωρητικότητας 8 – 12 ατόμων, όπου κρατούνταν 155 άτομα δεν υπήρχε καμία δυνατότητα εξαερισμού και υπήρχαν μόνο τρεις τουαλέτες και ντους. Και σε αυτό το χώρο επικρατούσε μεγάλος συνωστισμός, με μητέρες και μικρά παιδιά να μοιράζονται τα λιγοστά τετραγωνικά που τους αναλογούσαν πάνω σε βρώμικες κουβέρτες που χρησιμοποιούσαν για στρώματα, χωρίς να έχουν καμία δυνατότητα για προαυλισμό. Παρά τις τόσο άσχημες συνθήκες υγιεινής οι μετανάστες δεν έχουν καμία πρόσβαση σε είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικής υγιεινής, όπως σαπούνια, απορρυπαντικά, βρεφικές πάνες κλπ, γεγονός που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο την ήδη δυσμενή κατάσταση μέσα στα κρατητήρια. Η ομάδα των ΓΧΣ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της διένειμε σε όλους τους κρατούμενους μετανάστες είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες).

Οι ιατρικές ανάγκες που κατέγραψε η ομάδα των ΓΧΣ ήταν εξίσου μεγάλες και άμεσες, καθώς δεν υπάρχει γιατρός που να επισκέπτεται σε καθημερινή βάση τα κρατητήρια, ύστερα από τη λήξη της δίμηνης ιατρικής παρέμβασης που υλοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ τους προηγούμενους μήνες. Στο χώρο κρατούνταν άτομα με άσθμα, διαβήτη και καρδιακά προβλήματα. Δύο από τους διαβητικούς ασθενείς που βρίσκονται σε αγωγή με ινσουλίνη δεν είχαν πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή. Ένας μετανάστης με πολλαπλά τραύματα που βάσει ιατρικής γνωμάτευσης θα έπρεπε να έχει καθημερινά ιατρική φροντίδα στα τραύματα που έφερε, επίσης δεν είχε τη δυνατότητα πρόσβασης στην απαιτούμενη φροντίδα. Καταγράφηκαν επίσης πολλές περιπτώσεις δερματικών παθήσεων (αλλεργίες, μολύνσεις από σταφυλόκοκκο και δερματίτιδες), ιογενείς λοιμώξεις, όπως ένα μωρό με ιλαρά, και βακτηριακές λοιμώξεις που σχετίζονται άμεσα με τις συνθήκες υγιεινής και το συνωστισμό που επικρατεί στο χώρο. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς είχαν ανάγκη πλήρους ιατρικής εξέτασης, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών εξετάσεων και ιατρικής παρακολούθησης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η ομάδα των ΓΧΣ μπόρεσε να περιθάλψει μόνο 7 άτομα.

Οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών που κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» οφείλονται κατά κύριο λόγο στο συνωστισμό και στην παντελή απουσία διανομής ειδών προσωπικής υγιεινής. Επίσης, η απουσία ιατρικής περίθαλψης σε σταθερή βάση αποτελεί σημαντικό έλλειμμα. Σύμφωνα με την εμπειρία των ΓΧΣ, παρόμοιες συνθήκες παρατηρούνται και σε άλλους χώρους κράτησης μεταναστών στην ελληνική επικράτεια.

Οι ΓΧΣ καλούν τα αρμόδια υπουργεία να αναλάβουν άμεσα δράση, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του συνωστισμού, της απουσίας βασικών ειδών προσωπικής υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης, γενικότερα στους χώρους κράτησης μεταναστών και ειδικότερα στα κρατητήρια του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Πηγή: Γιατροί Χωρίς Σύνορα
http://www.msf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2283&Itemid=235

Δεν υπάρχουν σχόλια: