Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2009

Η ΓΑΖΑ ΖΕΙ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Η αποκλεισμένη Γάζα επικοινωνεί μέσω Διαδικτύου. Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο στους δημοσιογράφους, τα βίντεο που φτάνουν στις οθόνες μας είναι μέσα από το U TUBE, όσοι έχουν ηλεκτρικό, από γεννήτριες, μπαίνουν στο Internet και στέλνουν την κραυγή τους στον κυβερνοχώρο. Σταχυολογήσαμε χαρακτηριστικές μαρτυρίες και παραθέτουμε χρήσιμες διαδικτυακές διευθύνσεις.

Ομως, δεν αρκεί η πληροφόρηση, χρειάζεται και η αλληλεγγύη.

* «Βρισκόμουν στην οδό Omar Mukhtar όταν άρχισε η επίθεση. Ηταν μαζεμένος πολύς κόσμος και προσπαθούσε να βγάλει τους εγκλωβισμένους από τα ερείπια. Μεταφέραμε κάποιους στο νοσοκομείο. Εκείνη την ώρα έδιωχναν τους αρρώστους για να κάνουν χώρο στους τραυματίες. Δεν υπήρχε καθόλου αίμα για μετάγγιση και τα λίγα φάρμακα εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγη ώρα». (Μαρτυρία από τη Γάζα, της καναδής εθελόντριας Eva Bartlett).

* «Το νεκροτομείο στο νοσοκομείο Shifa δεν χωράει άλλους νεκρούς. Γέμισαν οι διάδρομοι και η αυλή πτώματα και ανθρώπινα μέλη. Ομως, τα ασθενοφόρα συνέχισαν να έρχονται». Dr. Haidar Eid

* «Μια βόμβα χτύπησε το διπλανό αστυνομικό τμήμα. Ο θόρυβος ήταν τρομακτικός. Εσπασαν όλα τα τζάμια και πάθαμε πολλές ζημιές αλλά κανείς μας δεν τραυματίστηκε. Το παιδί μου λιποθύμησε. Βγήκα έξω και μπροστά από το σπίτι μας, δύο κορίτσια νεκρά, εντελώς καμένα, κάτω από ένα αμάξι. Σκοτώνουν αμάχους». (Natalie Abou Shakra).

* «Χώθηκα στην αγκαλιά της μάνας μου. Φοβόμουν. Ακουσα τις κραυγές του πατέρα μου. Είδα το αίμα παντού μέσα στο σπίτι. Δαίμονες προσπάθησαν να με αρπάξουν. Σε μια γωνιά τρεις στρατιώτες έδερναν τον μικρό αδελφό μου, Εμάντ. Εκλαιγα, έκλαιγα, μέχρι που με ξύπνησε η μάνα μου από τον εφιάλτη. Φοβάμαι να ξανακοιμηθώ γιατί θα ξανάρθουν. Θέλω να ξαναπάω στο σχολείο μου αλλά φοβάμαι. Μην τους αφήσετε να ξαναγυρίσουν». (Σαχάρ).

* «Στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΜΜΕ, αυτή την περίοδο των γιορτών παίζουν στην τηλεόραση διαφημίσεις που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να συμπαρασταθούν στα κακοποιημένα παιδιά, στους άστεγους, στα ζώα που υποφέρουν, στα παιδιά της Αφρικής που δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό. Εγώ σας ζητάω να σταθείτε δίπλα στα παιδιά της Γάζας, που πεθαίνουν αβοήθητα, που δεν έχουν φάρμακα, να συμπαρασταθείτε στα παιδιά που δεν έχουν μάθει να παίζουν, που δεν πάνε σχολείο, που ζουν μέσα στα ερείπια». (Yousef Mousa, executive director, www.gaza-health.org).

Αλλες χρήσιμες διευθύνσεις:

- www.intifada.gr Ενημέρωση από τον ελληνικό Σύλλογο Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Ιντιφάντα».
- www.freegaza.org Η διεθνής οργάνωση που έσπασε το καλοκαίρι το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας με τα δύο ελληνικά καράβια και το πολυεθνικό πλήρωμα.
- www.awalls.org Ισραηλινοί αναρχικοί ενάντια στο Τείχος.
- http://www.dflp-palestine.org/ Ο επίσημος τόπος του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
- www.palestine-info.co.uk/en/ Ενημερωτικός διαδικτυακός τόπος για την Παλαιστίνη με έδρα το Λονδίνο.
- http://english.aljazeera.net/ Το πιο δημοφιλές ειδησεογραφικό site του αραβικού κόσμου.
- http://electronicintifada.net/ Παλαιστίνιοι και αμερικανοί αναλυτές αναμεταδίδουν συνέχεια ανεξάρτητες ειδήσεις αλλά και σχόλια για την Παλαιστίνη.
- http://beirut.indymedia.org/ Το indymedia της Βηρυτού, με ειδήσεις που δεν θα διαβάσετε στα συμβατικά ΜΜΕ.
- http://www.alternativenews.org/ Εναλλακτικό δίκτυο πληροφόρησης για την Παλαιστίνη και το Ισραήλ.
- www.alternativenews.org/links/ngos-palestine/ Παλαιστινιακές ΜΚΟ και καμπάνιες για τα κατεχόμενα εδάφη
.- www.alternativenews.org/links/ngos-israel/ Ισραηλινές ΜΚΟ ενάντια στον πόλεμο.
- www.pchrgaza.org Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Παλαιστίνη.
- www.pmrs.ps/last/index.php Ιατρική βοήθεια για την Παλαιστίνη.
- www.richardsilverstein.com Site με εναλλακτικά links.
- http://jewsagainstthewar.org Εβραίοι ενάντια στον πόλεμο.
- www.palsolidarity.org/main Διεθνές κίνημα συμπαράστασης με μαρτυρίες από τη Γάζα, links και μεγάλο αρχείο.
- http://december18th.org Ισραηλινοί αντιρρησίες συνείδησης.

ΝΙΚΟΛΑΣ ΖΗΡΓΑΝΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ- 04/01/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: