Ο Χοσέ, μετανάστης από το Ιράν, ο Χαμπίμπ πρόσφυγας (εν αναμονή πάντα) από το Αφγανιστάν και η Αντιγόνη πήραν το λεωφορείο και κατέβηκαν στη στάση της οδού Ακαδημίας για να πάρουν την επόμενη συγκοινωνία προς παραλία. Μερικά λεπτά αργότερα τους πλησίασε ένας ηλικιωμένος και τους φώναξε ότι τον έκλεψαν. Ο Χαμπίμπ, πολύ ευγενικά, του απάντησε ότι κάνει λάθος και κάποιος άλλος θα τον έκλεψε. Ο Χοσέ που περπατούσε λίγο πίσω πλησίασε να ρωτήσει τι έγινε και αμέσως ο ηλικιωμένος έβαλε τα χέρια του στις τσέπες του Χοσέ.
Οι τρεις νέοι διαμαρτυρηθήκαν και του είπαν ότι δεν έχει δικαίωμα να ψάχνει τις τσέπες ενός περαστικού. Ο Χοσέ τραβήχτηκε πίσω αλλά στο μεταξύ άρχιζε να μαζεύεται κόσμος. Ο ηλικιωμένος ήταν πολύ θυμωμένος διότι κάποιος του είχε κλέψει 800 ευρώ από τις τσέπες. Τα παιδιά προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν και τον ρώτησαν αν είχε δει ποιος τον έκλεψε. «Ενας μαύρος κι ένας χοντρός ήταν» απάντησε ο ηλικιωμένος.
Ο Χοσέ και ο Χαμπίμπ είναι δύο ανοιχτόχρωμα πολύ αδύνατα παιδιά και απόρησαν πώς και γιατί τους θεώρησε ύποπτους. «Μπορεί να είσαστε συνεργάτες» απάντησε ο ηλικιωμένος. Το «πηγαδάκι» άρχισε να μεγαλώνει και όλοι έλεγαν το μακρύ τους και το κοντό τους. Τρέχοντας ήρθε μια κοπέλα κρατώντας ένα χαρτί και πέντε ευρώ στο χέρι που τα πέταξαν αυτοί που είχαν κλέψει τον ηλικιωμένο και του τα έδωσε, λέγοντάς του ότι είχε δει τους κλέφτες και δεν ήταν αυτοί οι νέοι. Πράγματι εκείνος παραδέχτηκε ότι το χαρτί ήταν δικό του όπως και το χαρτονόμισμα.
«Παππού δεν είναι έτσι, αν θέλεις να φωνάξουμε και την Αστυνομία» του λέει ο Χαμπίμπ. Ενας νεαρός που ήταν εκεί προθυμοποιήθηκε και κάλεσε την Αστυνομία με το κινητό του. Μετά από 20 λεπτά ήρθαν οι αστυνομικοί και ρώτησαν τον ηλικιωμένο τι είχε συμβεί. Εκείνος υπέδειξε τους δυο νέους ως συνεργούς των κλεφτών.
Στο μεταξύ τα παιδιά όπως ήταν φυσικό είχαν θυμώσει και ακούγοντας κάποιους να λένε ότι οι μετανάστες βρομίζουν την πόλη, τους απάντησαν ότι αυτό είναι ρατσισμός κι ότι οι μετανάστες δεν είναι κλέφτες. Οι αστυνομικοί αφού έκαναν μερικές ερωτήσεις οδήγησαν τα τρία παιδιά και τον ηλικιωμένο στο Α.Τ. Εξαρχείων. Μόλις τους αντίκρισε ο επικεφαλής διέταξε να οδηγηθούν κάτω για σωματική έρευνα χωρίς να τους υποβάλει ούτε μία ερώτηση, αν και τα ίδια τα παιδιά είχαν καλέσει την Αστυνομία για να μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Λάθος μεγάλο, όπως αποδείχτηκε! Ο αστυνομικός τους πήγε κάτω, τους έψαξε, βρήκε χυμούς, ρακέτες και πετσέτες μπάνιου και αφού πήρε τα χαρτιά των δύο αγοριών είπε στην Αντιγόνη να φύγει και τους οδήγησε στο κρατητήριο. Σε μια ώρα τούς ανέβασαν επάνω και τους ζήτησαν να υπογράψουν ένα χαρτί που αφορούσε τη διασταύρωση των στοιχείων τους με το «Αλλοδαπών». Τα παιδιά υπέγραψαν χωρίς να το διαβάσουν ενώ ο αστυνομικός τους διαβεβαίωσε ότι σε μια ώρα όλα θα είχαν τελειώσει. Διαμαρτυρήθηκαν ξανά για το ότι δεν τους πήραν κατάθεση αλλά ο αστυνομικός τους καθησύχασε. Εν τω μεταξύ ειδοποιήθηκε το ΚΕΘΕΑ και ειδικά το Εν Δράσει, του οποίου ο Χαμπίμπ και ο Χοσέ είναι μέλη, και η ψυχολόγος κ. Βίκυ Μώρου έσπευσε στο αστυνομικό τμήμα. Τότε τους ανακοίνωσαν ότι την επομένη στις 12 το μεσημέρι θα γινόταν η παραπομπή τους στον εισαγγελέα και μέχρι τότε θα ήταν υπό κράτηση χωρίς καν να έχουν δώσει μια τυπική έστω κατάθεση. Τους οδήγησαν στις 9 το πρωί και όχι στις 12 στον εισαγγελέα με αποτέλεσμα να μην έχει φτάσει εκεί η δικηγόρος τους. Οι αστυνομικοί δεν τους επέτρεψαν να κάνουν κανένα τηλεφώνημα ούτε καν στη δικηγόρο τους, για να έρθει πιο γρήγορα.
Τελικά πήγαν εκεί, δεν πέρασαν στον εισαγγελέα και οδηγήθηκαν ξανά στο κρατητήριο. Τη Δευτέρα τους πήγαν στο δικαστήριο και όταν η δικηγόρος πήγε να μιλήσει δεν την άφησαν και απλά η έδρα ρώτησε τα παιδιά αν ήθελαν αναβολή. Τα παιδιά ζήτησαν μεγαλύτερη αναβολή γιατί βρίσκονται ακόμα στο θεραπευτικό τους πρόγραμμα και η δίκη τους ορίστηκε για μεθαύριο, Δευτέρα.
Ο Χαμπίμπ μας είπε ότι σοκαρίστηκε όταν διάβασε την κατάθεση του ηλικιωμένου που λέει ότι αυτοί ήταν οι κλέφτες και ότι αυτός που πήρε τα λεφτά, ήταν συνεργός τους και έφυγε. Ο Χοσέ συμπλήρωσε: «Μας είπαν ότι σε μια ώρα θα τελειώναμε και μείναμε μέσα για δυο μέρες. Αλλά δεν στεναχωριέμαι γι’ αυτό, στεναχωριέμαι γιατί ούτε ένα λεπτό δεν με ρωτήσανε τι συμβαίνει. Αυτό με πονάει». Χαμπίμπ: «Αισθάνομαι αδικία, πολλή αδικία. Οι μετανάστες δεν είναι σκουπίδια. Εντάξει, εγώ έχω βοήθεια, αλλά είναι παιδιά 4 και 5 μήνες στα κρατητήρια χωρίς να ξέρουν ούτε το γιατί ούτε το τι θα γίνει. Αυτό που κατάλαβα πάλι είναι ότι ένας μετανάστης δεν έχει δικαιώματα στην Ελλάδα».
Οπως μας δήλωσε μία από τους επικεφαλής του προγράμματος, η Ηώ Αναστασάκη, ύστερα από συνεχείς παρεμβάσεις επέτρεψαν στη θεραπεύτρια Βίκυ Μώρου να δοθούν τα φάρμακα που είναι απαραίτητα στο ένα από τα παιδιά που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και επίσης επετράπη στα μέλη της ομάδας τους να τους επισκεφτούν στο κρατητήριο. Θυμίζουμε εδώ ότι τα δυο παιδιά έχουν ακόμα ανάγκη υποστήριξης, διότι δεν έχουν ολοκληρώσει την αποθεραπεία τους.
Από τη δικηγόρο τους Βούλα Γιαννακοπούλου ενημερωθήκαμε πως ο ηλικιωμένος κατέθεσε ότι είδε συγκεκριμένα τον Χοσέ να τον κλέβει και ότι μετά αυτός έδωσε τα λεφτά σε άλλο άγνωστο δράστη. Ο ηλικιωμένος ξέχασε και τον χοντρό και τον μαύρο κι όσο για τον Χοσέ και τον Χαμπίμπ, από συνεργούς στην αρχή, τους μήνυσε σαν δράστες. Μια και στα παιδιά δεν βρέθηκαν φυσικά τα 800 κλεμμένα ευρώ, εύκολα συμπέρανε ο ηλικιωμένος ότι τα έδωσαν σε τρίτο πρόσωπο.
Η τρίτη της παρέας, Ελληνίδα και φίλη των παιδιών, δεν υπήρξε ποτέ. Οσο για την Αστυνομία που δεν πήρε κατάθεση από τα ίδια τα παιδιά παρά μόνο από τον ηλικιωμένο, είχε έτοιμη και τη δικαιολογία στο χαρτί: ότι δεν υπήρχε διερμηνέας. Κι όμως ξέρουν ελληνικά και οι δύο, κι όμως πάνε σε σχολές και παρακολουθούν το πρόγραμμα και οι δύο, κι όμως αυτοί ήταν που ζήτησαν να κληθεί η Αστυνομία για να λυθεί η «παρεξήγηση».
Τον Χοσέ και τον Χαμπίμπ τους είχαμε γνωρίσει πέρσι στις τακτικές συναντήσεις του Εν Δράσει με ένα μέλος του «Ιού» και μάλιστα είχαν γράψει κι αυτοί ένα κομμάτι στο αφιέρωμα της «Ε» που γράφτηκε αποκλειστικά από τα μέλη της ομάδας με τίτλο «Η δική μας Αθήνα» (28/6/2009). Αναδημοσιεύουμε λοιπόν τα δικά τους κείμενα-σχόλια σε φωτογραφίες της Αθήνας, μήπως και ο δικός τους πολιτισμός και προβληματισμός αγγίξει τις συνειδήσεις του Ελληνα πολίτη. Για τον Ελληναρά, φυσικά, δεν θα μπορέσουμε! *
Μια πόλη κονσέρβα
Αυτοκίνητα στριμωγμένα
μέσα στα στενάκια των
δρόμων, μηχανάκια στοιβαγμένα
πάνω σε πεζοδρόμια χωρίς
να υπάρχει χώρος να περάσει κάποιος απέναντι.
Παντού κόρνες, φωνές, λίγο αέρα βρε παιδιά.
Λίγο αέρα να μπορούμε
να ζούμε ανθρώπινα
με ποιότητα και ηρεμία.
Τι να κάνω θεέ μου
να αποδράσω από αυτό το χάος;
Χαμπίμπ
Χωρίς συντροφιά
Μοναξιά είναι ναρκωτικά.
Οταν είμαι μόνος μου και
είμαι καθαρός και δεν έχω
ανθρώπους δίπλα μου πάλι
νιώθω μοναξιά.
Μοναξιά είναι μεγάλο
μήνυμα για ναρκωτικά.
Γιατί όταν εγώ είμαι μόνος μου
σκέφτομαι την απογοήτευση,
τον πόνο, τη λύπη, προβλήματα
που είχα στη ζωή μου όταν έκανα
χρήση και προβλήματα που
είχα στην οικογένειά μου [...].
Χοσέ
Από Anadyomenh