Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Μνήμη

Διαβάζω ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο αυτό το διάστημα, με τίτλο
Διαδρομές και Τόποι της Μνήμης - Ιστορικές και Ανθρωπολογικές Προσεγγίσεις, σε επιμέλεια της Ρ. Μπενβενίστε και του Θ.Παραδέλλη, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, φορέας Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Με έχει κεντρίσει ιδιαίτερα το τι είναι μνήμη.
Και για το πως η μνήμη αποτελεί μια δυναμική, διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση, βρισκόμενη πάντα σε αλληλεπίδραση με τη δεδομένη χρονική και ψυχική κατάσταση του ατόμου, καθώς και με αυτόν στον οποίο γίνεται η διήγηση της μνήμης, είτε αυτός είναι κάποιος άλλος είτε είναι ο εαυτός μας.
Το ίδιο εξωτερικό γεγονός βιώνεται, ανακαλείται στη μνήμη των ανθρώπων που το έζησαν και γίνεται διήγηση στο μυαλό και στα λόγια τους με διαφορετικό τρόπο.
Η ψυχική πραγματικότητα εμπλουτίζει τη μνήμη, και η μνήμη εμπλουτίζει την ψυχική πραγματικότητα, με την ενθύμηση ή τη λήθη, με την παρουσία ή την απουσία της μνήμης.
Το να αντιλαμβανόμαστε τη μνήμη χωρίς την ύπαρξη της ψυχικής πραγματικότητας, είναι σα να δεχόμαστε ότι η μνήμη μας είναι απλά ένας μηχανισμός αποθήκευσης δεδομένων και πληροφοριών.
Όμως δεν είμαστε υπολογιστές.
"Και μπορεί να έχουμε μόνο μία ζωή, αλλά έχουμε πολλούς τρόπους να (μας) τη διηγηθούμε".


 

"Entre les trous de la mémoire"
Dominique Appia

Σκέψεις πάνω στο κείμενο Αυτοβιογραφία, Μνήμη, Θεραπεία του Γρηγόρη Αμπατζόγλου, που περιέχεται στο εν λόγω βιβλίο.

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Try A Little Tenderness




 Oh, she may be weary
Young girls they do get weary
Wearing that same old shaggy dress
But when she gets weary
Try a little tenderness
 
 

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Χρεοκρατία

Την Τετάρτη, στις 20.00, θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ Χρεοκρατία, του Άρη Χατζηστεφάνου και της Κατερίνας Κιτίδη. Το ντοκυμαντέρ αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, καθώς και τις λύσεις που αποκρύπτονται από κυβέρνηση και κυρίαρχα ΜΜΕ, και είναι το πρώτο  που στηρίχθηκε αποκλειστικά στα έσοδα των θεατών και θα διανέμεται δωρεάν χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης.

DEBTOCRACY // Money Trailer from ThePressProject on Vimeo.

 Μπορείτε να διαβάσετε το σχετικό δελτίο τύπου, ενώ το ντοκυμαντέρ θα το δείτε στο debtocracy.gr

Ο Άρης Χατζηστεφάνου είναι ένας από τους ελάχιστους δημοσιογράφους που εκτιμώ.
Παρουσίαζε μία από τις καλύτερες ραδιοφωνικές εκπομπές, το Infowar, κάθε Κυριακή στον ΣΚΑΙ 100,3. Και χρησιμοποιώ παρελθοντικό χρόνο, γιατί πριν λίγες μέρες ο όμιλος Αλαφούζου αποφάσισε να τον απολύσει με συνοπτικές διαδικασίες. Ευτυχώς μπορούμε να τον βρίσκουμε εδώ.

Estoria do gato e da luna